Zabiják Merkl nabral Spartu na vidle

30.11.2015 19:04

AC Sparta Praha – 1. FC Nejzbach 2:8 (1:4)

 

Páteční duel v Radotíně Nejzbachu zkrátka sedl. Počínal si suverénně a domácí nevěděli, která bije.

 

Hosté vypustili krakena v podobě Lukáše Merkla, který si s domácími gólmany dělal, co chtěl. Aby si Mareš s Vozárem nic nevyčítali, nadělil mýtský ostrostřelec oběma lapačům po dvou brankách a k dobru přidal asistenci na úvodní gól Vágnera. Ten odstartoval destrukci sparťanské obrany a Mareš na pumelici do šibenice ani nereagoval. Svěřenci trenéra Friče však s odpovědí dlouho neotáleli. Vodeckého dvakrát tečovaná střela si našla své místo u pravé tyče Gerčákovy klece, ale herní pohodu Spartě nepřinesla. Ba naopak. Merkl přesně lízl Gerčákův výhoz a jelo se dál. Vladykův geniální lob reprízoval úspěšně Merkl a oba gólové padáčky také ukončily nepříliš povedené minuty gólmana Mareše v zápase. Toho vystřídal Vozár, jenž měl přinést brankářskou jistotu, leč se zlou se potázal. Berani se rozhodli napásti do sytosti. Na palubovce excelovali a skóre utěšeně narůstalo. Do prázdné se trefil Formánek (překvapil specifickým oslavným tanečkem) a Sklenář (zřejmě nejjednodušší gól kariéry).

 

Sparťanským katem však byl Lukáš Merkl. Ve druhé půli si zopakoval parádičku v podání padajícího listu a ve 37. minutě ukončil svůj mini zápas Merkl – Sparta čtvrtou brankou večera. Za domácí korigoval Jošt. Ten však chmury z obličeje trenéra Friče neodvál. „Zápas jsme totálně nezvládli. Blahopřeji soupeři k vítězství. Nejzbach si sem přijel pro výhru a udělal pro to maximum ve všech směrech. Jestli je toto cesta českého futsalu, máme se na co těšit,“ uvedl Frič.  O čem mluví, zasvěcení vědí. Kouč Pražanů má k ostrovtipu stejně daleko jako Láďa Hruška k dobrému receptu. „Sestříhám si naše inkasované góly, ať každý vidí, co se tady dělo,“ ulevil si závěrem sparťanský lodivod. Ale jistě! Útočná smršť Nejzbachu rozhodně za několik zhlédnutí stojí.

 

L. Gerčák, Nejzbach: „Jestli se nepletu, tak jsme na Spartě vůbec poprvé vyhráli v řádné hrací době. Mám z toho obrovskou radost. Domácí měli pouze jedinou možnost dostat se zpátky do zápasu. Za stavu 1:3 však Holeček nedal svoji loženku a poté už jsme dominovali.“

 

Branky: 4. Vodecký, 37. Jošt – 10., 16., 32. a 37. Merkl, 2. Vágner, 12. Vladyka, 33. Formánek, 39. Sklenář

 

Sparta: Mareš (21. Vozár) – Vodecký, Havrda, Hanzlík, Sop, Rott, Kubelka, Holeček, Křemen, Doša, Jošt, Sláma, Fichtner

 

Nejzbach: Gerčák - Formánek, Michalec, Vladyka, Vodrážka, Merkl, Kubát, Vágner, Sklenář, Šabata, Ráliš, Fidler, Jeníček.

 

Jaromír Štolba