Pavel Formánek: Obětovali jsme krásu účelnosti

29.03.2015 20:23

Kapitán Nejzbachu Pavel Formánek byl po úvodním čtvrtfinálovém mači unavený, ale spokojený. Aby také ne. Jeho tým dokázal poprvé v historii na Spartě zvítězit a vytvořit si psychickou výhodu před odvetou v Mýtě. „Další zápasy série budou hodně těžké, ale my se o postup porveme,“ slibuje vysokomýtský srdcař.

 

Úvodní poločas nebyl z vaší strany ideální, ale to už je letos skoro tradicí...

 

Je to takový syndrom venkovních utkání. Nemůžeme se dostat do tempa. Trvá nám delší dobu, než se zahřejeme do provozní teploty, ale pak už to stojí za to.

 

Dnes byly poloprázdné tribuny překvapilo vás to?

 

Ani ne. Já jsem tady loni hrál, tak jsem zvyklý. I když na to, že je čtvrtek, přišlo diváků poměrně dost.

 

Po přestávce dělal váš presink Spartě velké problémy. Proč jste tak nehráli od začátku?

 

To je samozřejmě věc trenéra, jakou taktiku určí. My jsme hlavně chtěli neinkasovat. Presink značí velké riziko. Dá se říct, že jsme obětovali krásu účelnosti.

 

Ve druhém poločase začaly padat branky a začal řádit Víťa Hrubý.

 

Víťa má svůj specifický styl a je to i specifický člověk. Až si to trochu víc srovná v hlavě, bude z něj top futsalista. To můžu garantovat.

 

V prodloužení jste neproměnili dvě penalty. Neměl jste strach, že vás to bude v závěru mrzet?

 

Penalty se kopaly v pokročilém čase. Tam se může projevit únava a koncentrovanost je samozřejmě menší. Měli jsme i smůlu. Páca (Petr Vladyka – pozn. red.) trefil tyč. Spíš mě naštvalo, že jsme neskórovali. V přesilovce Sparta poté hrála ještě 50 vteřin power play. Těch bylo hodně dlouhých.

 

Přesilovku vám dopřál očekávaný zkrat Davida Friče. Ten svým vyloučením Spartě příliš nepomohl.

 

Dá se říci, že jsme na to spoléhali. Víme, že Frič je hodně nervově labilní a od začátku byl na něho vyvíjen tlak. Jeho ´blikanec´ nám dost pomohl a naopak Spartě dost uškodil. Takže ještě jednou díky, Davide.

 

Ptal se Jaromír Štolba

iMýto.cz