Olala! El Niňo Merkl v Praze řádil. Sparta byla bez nároku

21.04.2016 20:04

AC Sparta Praha – 1. FC Nejzbach V. Mýto 1:3 (0:1), stav série 0:2

 

Na časomíře svítilo 39:11 a domácí Rott právě prostřelil Gerčáka. Domácí se však příliš neradovali. Dobře věděli, že proti žluté mašině dnes byli bez šance. Sklopené hlavy a rozpaky ze svého nepříliš povedeného výkonu. Jak na Mýto konečně vyzrát, co nového vymyslet? Na to mají Pražané čas do pátku.

 

V třeskuté atmosféře mýtské haly to však budou mít těžké. „Vypadnout s Nejzbachem 0:3 na zápasy, to by nebyla zrovna dobrá vizitka,“ přiznal sparťanský Zdeněk Sláma. Domácí kapitán připustil, že se jeho tým potýká s koncovkou ne příliš výstavní, jenže právě ta rozhoduje. „Trápí nás to celou sezónu. Tajně jsem doufal, že v play off se to změní, ale bohužel. Dnes to bylo zase vyrovnané utkání. Šance však proměňoval Nejzbach, my ne!“

 

První varování pro Spartu přišlo hned zkraje po ráně Vodrážky. Ta skončila na tyči, ale hosté začali tušit, že dnes by to mohlo šlapat. V 9. minutě však žádná výstraha nepřišla a Merkl poslal dobře mířenou přihrávku od Vágnera do sparťanské branky. „První gól nám moc pomohl. Čekal jsem, že to zase bude padesát na padesát, ale vždycky je dobré, když jdete do vedení. Navíc se to k nám dost často odráželo. Tím pádem jsme získávali balóny bez námahy. Myslím, že se tomu říká štěstíčko,“ usmíval se Lukáš Merkl. Důležitým faktorem úspěchu beranů byl Libor Gerčák. Vychytal spoustu výpadů domácích a po střele Doši mu pomohla tyč. To hosté hráli zcela bez zábran. Merkl si ve 24. minutě vychutnal Fichtnera a jeho bodlo prosvištělo vedle hlavy Maria Vozára. Následně frustrovaný Fichtner nevydržel psychicky a poslal Vodrážku na zeď haly. Hostující obránce se už do zápasu nevrátil, což platilo i pro útočníka Sparty, který viděl kartu barvy červené. Přesilovku Nejzbach nevyužil, ale to ho mrzet nemuselo. Merkl ve 31. minutě lehce posunul míč Kubátovi a bylo to 0:3. Překvapivé, leč zasloužené. Spartě chyběla větší odvaha a snaha rvát se o výsledek. To naopak zdobilo mýtské plejery, kteří to tentokrát doválčili bez větších nervů. Přežili dlouhou power play a branka Rotta minutu před koncem už nic neřešila. „Myslím, že to ještě ztracené není. V Mýtě budeme chtít uspět a vrátit sérii zpět do Prahy. Je ale pravdou, že se mi tam hrozně špatně hraje. Nejsem soubojový typ a tam to právě o těch soubojích je celý zápas,“ dodal Zdeněk Sláma. To Lukášovi Merklovi se do české metropole už vracet nechce. „V pátek do toho dáme zase všechno. Budeme makat, dřít a válčit. Doma přijdou lidi. Už se moc těším na tu skvělou atmosféru,“ zářil muž zápasu.

 

Branky: 9. a 24. Merkl, 31. Kubát – 40. Rott

 

Sparta: Vozár, Mareš – Fichtner, Sláma, Holeček, Vodecký, Sop, Rott, Tichý, Doša, Havrda, Hanzlík, Kabele, Kubelka

 

Nejzbach: Gerčák – Vladyka, Michalec, Vodrážka, Vágner, Sklenář, Kubát, Fidler, Merkl, Jeníček, Šabata, Formánek, Chmelík.

 

Jaromír Štolba