Nejzbach inkasoval v samém závěru. Z horké brněnské půdy vyválčil cenný bod

12.10.2015 18:41

Helas Brno – 1. FC Nejzbach V. Mýto 2:2 (1:1)

 

„Dnes to tady bude hodně těžké. Helas bude chtít odčinit porážku z České Lípy a udělá pro to cokoliv. Nikdo vám tady nepomůže. Soustřeďte se pouze na svoji hru a hrajte disciplinovaně,“ apeloval na své svěřence trenér Roman Páral. Jeho slova si vzal k srdci ten nejzkušenější – Miroslav Semerád. Svoji stoupající výkonnost potvrdil už po 31. vteřinách, když hlavou uklidil balón za záda brněnského Šimona. Helas zareagoval velmi rychle. Faul na Sklenáře přešli sudí s bohorovným klidem a Shkirich lacino srovnal skóre. „Nesmyslně jsme přestali hrát a soupeř toho využil. Dokud rozhodčí nezapíská, musíme pokračovat ve hře. Helasu jsme branku doslova darovali,“ rozčiloval se Páral. Aby toho pro hosty nebylo málo, tak dle očekávání nasbírali velmi rychle pět akumulovaných faulů. Že by počet nedovolených zákroků hostí skončil na tomto čísle, to bylo pro berany pouze zbožným přáním. Cupák předvedl jednu ze svých nesčetných hereckých etud a s úsměvem si postavil balón na značku prodloužené penalty. Na Gerčáka si věřil, což potvrdil i pro domácí předzápasový bulletin. „Libor má formu. Známe se šest let z národního týmu. Vím, jak se pohybuje, a mám ho dokonale přečteného. Když jde o souboj jeden na jednoho, vím, jaké má návyky. Klukům to samozřejmě poradím,“ uvedl Cupák. Jeho analýza však protentokrát šla vniveč. Gerčák jeho pokutový kop s přehledem vykryl a na další penaltové choutky už Helasu v první půli nezbýval čas. Utkání se hrálo velmi tvrdě, což platilo pro obě strany. Záludnost s tvrdou hrou si však občas pletl klíčový muž Jihomoravanů Cupák. Ten ve 14. minutě loktem knokautoval Jeníčka a čekalo se pouze na to, jakou barvou bude jeho zkrat oceněn. Nakonec se však nedělo vůbec nic. Karty zůstaly pečlivě schované v kapce šumperského arbitra, který se protestům hostujících hráčů odměnil svým nezaměnitelným úsměvem.

 

Pro Nejzbach není Brno oblíbenou destinací, ale tentokrát bylo k úspěchu velmi blízko. Zvlášť když Vladyka proměnil Vágnerovu přihrávku ve druhý gól. Hosté ale nasbírali už ve 32. minutě pět faulů. Pravda, hodně zbytečných, ale trojka na ukazateli nedovolených zákroků u brněnského týmu byla více než výmluvná. 8 minut téměř bez fyzického kontaktu - to je nadlidský úkol. Sráží to výkon minimálně o 40% a stojí to hodně sil. Nakonec tak přišlo to, co přijít muselo. Šestý faul hostí a nekompromisní domácí snajpr Lacko vystřídal Cupáka v roli penaltového exekutora. Následovala rána jako z děla, která však naštěstí pro berany skončila pouze na levé tyči. Helas zákonitě sáhl ke hře bez brankáře. Gerčák čapal možně i nemožně, ale s dorážkou zcela volného Cupáka nemohl dělat zhola nic. Nejzbach mohl odpovědět 20 vteřin před závěrečnou sirénou. Merkl obral o míč Cupáka, který ho vzápětí skolil ragbyovým chvatem, za který by se nemuseli stydět ani borci z věhlasných All blacks. „Šel jsem sám na bránu a Cupák mě sundal na zem. Nevím, třeba bych to nedal, ale rozhodně to byla obrovská příležitost. Dostal za to sice žlutou kartu, ale tu už měl vyfasovat v prvním poločase za úder loktem na Jeníčka. Hráli bychom v závěru přesilovku a nějaké šance bychom si vytvořili. Nakonec je remíza asi spravedlivá. Vyrovnávací gól jsme dostali po naší smolné teči a Cupák to už měl snadné. Šance ale byly na obou stranách,“ přiznal Merkl.

 

Ivan Lacko, Helas Brno: „Byl to od začátku bojovný zápas. Ono je to proti Nejzbachu poslední dobou stejné. Hodně faulů, tvrdých zákroků a výsledky jsou vyrovnané. Dnešní plichta je na místě. My chtěli napravit zaváhání z České Lípy. Tak hrozně, jako jsme hráli tam, už nikdo hrát nebude. Škoda dnešních dvou neproměněných penalt. Já tu druhou tlačil po zemi, ale bohužel se odrazila od tyče ven.“

 

Branky: 4. Shkirich, 38. Cupák – 1. Semerád, 23. Vladyka

Helas: Šimon – Ovčačík, Cupák, Havel, Lacko, Shkirich, Vlach, Lidmila, Švihálek, Lerch

Nejzbach: Gerčák – Semerád, Michalec, Kubát, Vágner, Sklenář, Jeníček, Vladyka, Merkl, Šabata.

 

Jaromír Štolba