Bronz s příchutí hořkosti

20.12.2015 21:47

1. FC Nejzbach Vysoké Mýto – Interobal Plzeň 6:8, po prodloužení (pol. 5:3)

 
Smutno, přesmutno bylo v šatně Nejzbachu po skončení semifinálového klání Poháru FAČR, hraného v Heřmanově Městci. Bronzové placky v rukou kapitána Pavla Formánka nikoho netěšily, bylo totiž na víc. 
 
Berani měli postup do finále na dosah ruky. V čase 36:52 jim ho však proměněnou penaltou vyfoukl Mižár. Přitom to mohlo být zcela bez nervů. Východočeši rozjeli mač báječně. Dva výstavní góly Vladyky a dělovka Formánka pod klacek daly žluté fregatě vítr do plachet. Nejzbach si na palubovce dělal, co chtěl, a jedna parádní kombinace střídala druhou. Další zářezy však nepřišly, a tak z nenápadné akce snížil Koc na 3:1. Poslední minuta první půle přinesla zážitek, který se tak často nevidí. Obranné šiky obou souborů si vzaly neplacené volno a skóre se během 60 vteřin měnilo celkem čtyřikrát. Za berany byli úspěšní Sklenář s Formánkem. Na druhé straně Koc zkompletoval hattrick. Mohlo být ale ještě veseleji, Štrajt si však při prodloužené penaltě řekl, že už toho bylo do sytosti.
 
Ve druhém poločase nasadil kouč Nejzbachu Roman Páral do hry Filipa Wimmera, a ten se mu ve 29. minutě odvděčil šestou brankou v plzeňské síti. O pár vteřin později však fauloval ve vápně Michalec a Štrajt z penalty snížil. Bylo tedy nad slunce jasné, že je zaděláno na pořádné drama. Berani se soustředili na bránění, a to se jim krutě vymstilo. Plzeň vycítila šanci a s obřím přispěním nepochopitelných výroků obou arbitrů dotáhla zápas do prodloužení. Nejprve Šiša po pěkném uvolnění v brankovišti dával na 6:5, a poté Mižár z prodloužené penalty srovnal skóre. Mýto však bylo hodně limitované obdrženými fauly. Některé byly hodně zbytečné a některé nebyly vůbec. Buď jak buď vyvrcholení pohárové sezóny přineslo ze strany rozhodčích nepěkný škraloup. „Musíme se naučit zvládat zápasy i za těchto okolností. Moc dobře jsme věděli, že to bude mít podobný scénář. Trenéři nás na to upozorňovali, ale už poněkolikáté jsme to nezvládli. Na druhou stranu jsme vedli 4:1 a 6:3. V týmu máme řadu zkušených hráčů. Náskok o tři góly si musíme pohlídat,“ uvedl Libor Gerčák.. Ten nastoupil se silnou virózou (na hony vzdálené té pana prezidenta) a v prodloužení mohl odpovědět na dělovku Kasýka, jenž s pomocí břevna a tyče skončila v síti. „Měl jsem to na dlouhou nohu. Škoda, třeba by se to ještě zlomilo,“ dodal Gerčák. Poslední slovo vypjatého utkání si vzal pět vteřin před koncem druhého prodloužení Štverák, který definitivně stvrdil postup Plzeňských do pohárového finále. Skončila tak emotivní bitva, která měla do předvánoční pohody hodně daleko. Každopádně však vyřešila dilema Jiřího Michalce. „Až se jednou rozhodnu ukončit trenérskou kariéru, tak po dnešku přesně vím, jak to provedu,“ usmíval se mýtský srdcař.
 
Branky: 3. a 13. Vladyka, 6. a 20. Formánek, 20. Sklenář, 29. Wimmer, - 16., 20. a 20. Koc, 29. Štrajt, 34. Šiša, 37. Mižár, 45. Kasýk, 50. Štverák
 
Nejzbach: Gerčák - Wimmer, Kubát, Vodrážka, Ráliš, Michalec, Formánek, Vladyka, Vágner, Merkl, Sklenář
 
Plzeň: Prekop (21. Landrgott) – Šiša, Koc, Kasýk, Štverák, Štrajt, Vnuk, Stejskal, Mižár.
 
Jaromír Štolba